Pescuit sportiv în Delta Dunării



Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Pescuit sportiv în Delta Dunării

Pescuit sportiv în Delta Dunării

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Pescuit sportiv în Delta Dunării

Totul despre pescuitul sportiv în Delta Dunării


    Pescuit la crap pe canalul de Centura-Litoral la intersecția cu gârla Împuțita

    Marius Mircea Barău
    Marius Mircea Barău
    Administrator


    Data de inscriere : 24/12/2012

    Pescuit la crap pe canalul de Centura-Litoral la intersecția cu gârla Împuțita Empty Pescuit la crap pe canalul de Centura-Litoral la intersecția cu gârla Împuțita

    Mesaj  Marius Mircea Barău Sam Noi 01, 2014 5:46 am

    Recomandare  ...

    Motto: Dacă nu te grăbeşti ... îl găseşti ocupat !!!
    Eventual un alt loc de pescuit la crap  ...

    Motto: Dacă nu te grăbeşti ... îl găseşti ocupat !!!
    Eventual un alt loc de pescuit la crap  ...

        Cunoscut fiind faptul că în anul 2014 nu mulți au fost aceia ce s-au aventurat pentru o partidă de pescuit în Delta Dunării, iar dacă au făcut-o nu au avut rezultate deosebite, m-am gândit să detaliez puțin pentru cei interesați în eventualitatea că vor mai fi ani asemănători în ce privesc condițiile hidro meteo din zonă ...
           Cititorii fideli acestui blog, cunosc foarte bine faptul că în mod frecvent, adaug noi informații atât în propria-mi cronologie pe Facebook, cât și pe pagina cu același nume cu a blogului, pe care o administrez. Cei ce au urmărit cu o oarecare atenție cele două surse, au putut lesne observa în primul rând cotele Dunării din zona Sulina în imagini ...

    ... apoi eventuale manifestări conjuncturale vizavi de turbiditatea apei, (concentrație de particule solide aflate în suspensie în apă la un moment dat), creșterile sau descreșterile bruște și de scurtă durată ale cotelor brațelor Dunării față de media zilelor anterioare vizavi de influența vântului în acest sens, precum și scurte povestioare ale unor partide de pescuit transmise de cele mai multe ori on-line de la fața locului.
           De asemeni nu întâmplător este postată, sus în stânga paginii principale, prognoza meteo pentru Sulina ce se actualizează automat, la intervale regulate. Cu timpul voi mai adăuga alte câteva unelte, (aplicații) în condițiile în care voi considera că ne sunt necesare nouă pescarilor.
           Cum vă spuneam, citeam frecvent pe forumuri relatări de la pescuit, ale multor pescari pasionați și iubitori ai deltei în aceiași măsură. Cel mai adesea vedeam împreună imagini cu pești de mici dimensiuni, ce e drept uneori mulți, acesta fiind un semn bun pentru dvs. Pentru noi cei din zonă ne-am convins deja că în ultimii trei patru ani peștele s-a înmulțit considerabil. Nu avem nevoie de alte confirmări. Cei ce mai susțin și azi că nu este pește în Delta Dunării, fie că o fac în mod voit prin prisma unor interese, fie că în mod explicabil de cele mai multe ori, nu au reușit din motive, mai mult decât evidente să-l localizeze. În acest sens am urmărit și constatat că aceștia, în primul rând, plecau la pescuit în mod nefiresc în cele mai nefavorabile momente. Păstrez legătura cu mulți dintre dvs., nu de puține ori îmi cereți sfatul pe care bucuros vi-l dau, astfel că în marea majoritate, cei ce au binevoit în a mă lăsa ai sfătui ... au avut și rezultate. Mai rar primesc, (dar evident cu bucurie), mulțumiri pe diferite canale. Practic e cel mai frumos, dacă nu unicul mod prin care înțeleg că v-am fost de ajutor. Vă mulțumesc și eu la rândul meu pentru amabilitate!
           Revenind la tema noastră ... COTELE apelor în Delta Dunării anul acesta au fost mari tot anul! Din punctul meu de vedere acest aspect are cel puțin trei conotații:
    1. Peștele a fost răspândit pe un areal mult mai larg și în zone mai puțin accesibile. Acest aspect fiind unul pozitiv pentru viitorul pescuitului sportiv și nu numai, dar în egală măsură un impediment pentru unii dintre dvs.
    2. Cantitatea de apă ce a alimentat zona a fost imensă generând curenți puternici atât pe cele trei brațe cât și pe canalele interioare. La fel acest aspect fiind la rândul lui unul pozitiv. Ca și consecință acestui fapt, împrospătarea continuă a masei de apă, în timpul verii caniculare, a avut ca rezultat imediat în acest an, lipsa aproape totală a mortalității atât în rândul speciilor de pești precum și în rândul moluștelor, în paranteză fiind spus pescarii de somn anul acesta au alergat pur și simplu după o scoică moartă!
    3. Nu în ultimul rând, cel mai important lucru de știut în astfel de condiții este faptul că singurele zone prolifice din Delta Dunării, vizavi de pescuitul sportiv, cu ape limpezi și domoale au fost lacurile și canalele lor de legătură mai jos de localitatea Crișan ca și reper de la vest la est și până în zona litorală. Cine a înțeles în primul rând acest aspect a avut și rezultate. A fost și amuzant și trist în același timp să constat cu câtă patimă mulți dintre cei ce au lăsat impresii din aventura lor pe forumuri țineau cu tot dinadinsul să meargă pe vechile locuri mult mai spre vest față de reperul pe care vi l-am dat, deși aveau informații că apa era fie tulbure fie acoperea pur și simplu malurile ...

           Acestea fiind unele dintre motive, m-am hotărât să vă mai fac public încă un loc de pescuit la crap și anume canalul de Centura-Litoral, la intersecția cu gârla Împuțita. Această primă imagine este poziția 1 pe hartă, respectiv malul stâng al canalului de centură și intersecția lui cu gârla Împuțita. Curentul este de la sud la nord adică dinspre localitatea Sf. Gheorghe spre orașul Sulina. În imagine se vede o zonă cu un curent foarte slab despre care vom mai vorbi ...

    În această a doua imagine se vede în principal că suntem exact pe malul opus al canalului de centură. Locul cumva indicat și cuprins între vârfurile primei și celei de a doua lansete din stânga fiind cel anterior prezentat. Acest loc este poziția 2 pe hartă, puțin mai în amonte, aici observându-se un curent ceva mai puternic pe primele două lansete poziționate mai spre centrul canalului dar nu foarte mult depărtate de mal. Toate patru lansetele cuprind cam o treime din lățimea canalului sau chiar mai puțin, acest aspect fiind legat de strategie.
    În această a treia fotografie, m-am străduit cumva să vă arăt o imagine de ansamblu a locului.

           De reținut ar fi faptul că la aproximativ 40-50 de metri în față se află capătul primului deversor numărat fiind dinspre Sulina, el terminându-se undeva în spatele meu sau mai exact spre prova bărcii, urmat fiind în mod evident în ambele direcții de drumul pietruit ce face legătura între cele două localități amintite.
           La fel de important pot spune că a fost faptul că în perioada în care am pescuit aici am avut un vânt preponderent din direcția N-E ce a facilitat cumva domolirea curentului pe canalul de centură.

                  Nădirea:

           Să nu vă imaginați că îmi doresc a vă convinge că metodele mele sunt cele mai grozave. Departe de mine acest gând. În principal de la bun început vă pot spune că de câțiva ani din motive economice, nu mai folosesc componente costisitoare, evident nici nu am capturi fabuloase, dar în schimb pot afirma faptul că în astfel de condiții, un pescar sportiv cu mai puține pretenții, poate avea rezultate în apele sălbatice din deltă. Cei ce mă cunosc înțeleg foarte bine acest prim aspect. În definitiv nu mă aflu nici la concurs, nu pierd nimic dacă nu mă calific pe primul loc, ba dimpotrivă îmi doresc să mă simt bine, să am o partidă cu ceva rezultate, dar în același timp cu cheltuieli minime. Astfel că pescuiesc la crap cu nade clasice de cele mai multe ori, foarte puțin condimentate așa cum le-am mai prezentat și până acum de nenumărate ori ...

            Turte de mămăligă fie așa ca în imaginea din stânga, fie la pungă, rețeta o aveți tot aici pe blog, în articolul:
    - O mămăligă pentru fiecare -
           Dacă nu le consum imediat și trec mai multe zile, le trec prin răzătoare, pentru o mai bună omogenizare a pastei pentru momitor rezultat al frământării împreună cu o amorsă, de regulă pe bază de usturoi la fel ca în imaginea de mai jos ...
           Deci un amestec simplu pentru pasta de momitor la care mai adaug puține boabe fierte de porumb și semințe de cânepă ... consistența o reglez funcție de rezultatul din timpul zilei. Cu alte cuvinte dacă se adună prea mult pește de talie mică pasta o fac atât de tare încât să nu poată fi ușor de consumat.
           Practic momitorul va rămâne doar o pată de culoare pe fundul apei, atractivă, dar greu de sfărâmat chiar și în curent puternic. Va ține mereu peștele ocupat dar nu și sătul. Singura bucățică ce va putea fi lesne absorbită vor fi cele trei boabe de porumb legate de cârlig, pe firul de păr, în imediata apropiere a momitorului. Pentru asta avem câteva soluții practice funcție de condițiile din apă. Voi detalia ulterior.

           În imagini se vede clar că partida de pescuit se desfășoară din barcă, fapt pentru care odată ajunși la locul de pescuit ne orientăm în primul rând vizavi de forța și direcția curentului apei și aruncăm doar câteva mâini de boabe de porumb în amestec cu semințe de cânepă. Este suficient. Nu recomand la început o nădire excesivă așa cum de obicei o fac începătorii. Până pregătim echipamentul și nada pastă (face parte din farmecul partidei), pot trece zeci de minute timp în care peștele deja obișnuit cu cei aruncă de obicei pescarul în apă, se va cantona în zonă hrănindu-se.

                  Monturi, accesorii:

           Așa cum v-am obișnuit, monturile mele sunt de cele mai multe ori foarte simple, clasice deja unele dintre ele, evitând în primul rând a acorda peștelui mai multe ținte false, practic aproape că îl dirijăm către cârlig. Nu în ultimul rând costurile sunt și ele foarte importante.
           E drept că nu facem rabat la calitate dar în același timp evităm accesorizarea în mod excesiv. Când avem posibilitatea apelăm și la mijloace proprii confecționând în atelierul propriu tot ce putem noi, momitoare, monturi, accesorii etc.

    În concluzie, cât mai simplu, cât mai atractiv, asigurând peștelui o țintă ușor de descoperit, totul structurat, comprimat, inclusiv echipamentul de pescuit în toată complexitatea lui căci pescuim din barcă și avem nevoie de fiecare centimetru pătrat liber.
       Revenind la monturi, am discutat de nenumărate ori despre ele, sunt mai mereu aceleași, clasice, simple iar când lucrurile se complică și peștele mic ne sufocă, renunțăm la momitor și aplicăm monturi asemănătoare de exemplu, celor din imaginile de mai jos.
           Cineva mă întreba la un moment dat despre lungimea forfacului acestor monturi - pot spune încă odată, că diferă după părerea mea, vizavi de forța curenților de fund în primul rând. Cu alte cuvinte cu cât curenții sunt mai puternici cu atât lungimea ar trebui să fie mai mare. Altfel spus undeva între 25-40 cm maxim. Cel puțin eu așa le confecționez.

           Și cum cel mai adesea mulți dintre cititori nu au răbdarea de a citi tot ceea ce scrie un blogger, vă pot spune în câteva imagini cum m-am distrat eu câteva zile de concediu pe această locație:


    Textul original cu imagini ...

      Data/ora curentă este: Vin Apr 26, 2024 3:31 pm